Ana Sayfa
Misyon ve Vizyon

Misyon ve Vizyon

Fakültemizin misyonu; geçmişten günümüze aktarılmış kültürel değerleri koruyarak, çağdaş sanat anlayışını da benimseyerek nitelikli sanat eğitimi sağlamaktır. Sanatın evrenselliğinin bilincinde olmakla birlikte Türk Sanatı ve sanatçılarına da sahip çıkmaktır. Sağladığı eğitimle alanında etkin ve yetkin, öz güvenli, hür, düşünce özgürlüğünü benimsemiş, akademik düşünce yapısına sahip, yeteneklerini doğru şekilde ortaya koyan bireyler yetiştirmektir. Öğrenci ve akademik kadrosu ile Fakültemiz, sanatsal çalışmaları toplumsal sorumlulukla ele alarak Ülke ve Üniversitenin ilke ve değerlerini koruma ve en üst düzeyde sürdürmeyi ilke edinmiştir.

 

Fakültemizin vizyonu;

 

  • Akademik ve sanatsal açıdan Türkiye ve Dünyada tercih edilen,
  • Akademik kadrosu ile alanında öncü ve ileride olan, 
  • Sanatın her boyutunu evrenselden yerele himaye eden ve birikimlerini paylaşan, 
  • Önlisans, lisans ve lisansüstü eğitimler olmak üzere her kademede nitelikli sanat eğitimi sağlayan,

 Ortaya koyduğu üretimlerde özgün, yenilikçi ve kalıcı olabilmeyi başaran bir Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi olmaktır.

Bölümler
Resim
• Seramik ve Cam
• Geleneksel Türk Sanatları
Görsel iletişim tasarımı
Mimarlık
Temel eğitim
 
Akademik Personel
• 6 Profesör
• 17 Doçent
• 8 Dr. Öğr. Üyesi
• 10 Öğretim Görevlisi
• 25 Araştırma Görevlisi
 
 

Resim
Resim Bölümü, sanatsal sorunları tespit edip kendi bakış açısını geliştirebilen, analitik düşünebilen, sentez yapabilen, çağın olgularını kavrayabilen, kendini sanat yoluyla ifade edebilen yaratıcı bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Sekiz dönemlik programda öğrencilere gerekli entelektüel bilgi, teknik beceri ve sanatsal vizyonu kazandırmak amacıyla klasik resim eğitiminin yanı sıra sanat atölyesinde sanat eğitimi de verilmektedir.

Çağdaş sanat konularını kapsayan stüdyo eğitimi, eskizler ve projeler bazında oluşturulan çalışmalarla destekleniyor.

Bölümümüz mezunları kendi sanat atölyelerini açabilirler. Bölümdeki bilgisayar destekli tasarım derslerinin sağladığı altyapı sayesinde reklamcılık sektöründe de tasarımcı olarak iş bulabilmektedirler.

Bölümün Sağladığı Olanaklar
Bölüm öğrencileri Çini Tasarımı ve Onarımı, Halı ve Kilim Dokuma, Hat Sanatı, Sanat Tarihi, Seramik ve Cam, Tezhip Bölümlerinde çift anadal yapabilmektedir.
İspanya, İtalya, Letonya, Portekiz ile ERASMUS anlaşmaları var; Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Pakistan ve Ürdün ile MEVLÂNA anlaşmaları vardır. Bölümün ayrıca FARABİ programı kapsamında Türkiye'deki çeşitli üniversitelerle anlaşmaları bulunmaktadır.

Akademik Personel
3 Profesör, 3 Doçent, 2 Dr. Öğr. Üyesi, 3 Araştırma Görevlisi.

Kontenjan: 30
Öğrenim Süresi: 4 Yıl
Puan Türü: Özel Yetenek

 

Seramik ve Cam
Seramik ve Cam Bölümü, sanatsal ve endüstriyel alanlarda etkin ve yetkin olmanın yanı sıra, yeterli sanatsal formasyona sahip, yetenekli ve yeteneklerini doğru kullanabilen, mesleğinin gereklerini yerine getiren, çözüm üreten ve uygulayan bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Seramik ve cam konusundaki becerilerini profesyonel yaşamda etkin bir şekilde kullanırlar.

Eğitimin amacı, öğrencilere seramik alanında bilgi ve becerilerini geliştirebilecekleri ortam ve fırsatlar sunarak, evrensel sanat fikir ve değerlerine sahip çağdaş sanatçı adayları yetiştirmektir. Seramik Sanatı ve Endüstrisi, sanat, tasarım ve teknolojiden oluşmaktadır. Türkiye'nin en büyük 5 pazarından biri, dünyanın ise en büyük 10 pazarından biridir. Ülkemizin en hızlı büyüyen sektörleri olan Seramik-Porselen ve Cam alanlarında tasarımcı veya yönetici olarak iş olanağı bulabilen mezunlarımız, aynı zamanda serbest seramik sanatçısı ve tasarımcısı olarak mesleki kariyerlerine devam edebilir veya akademisyen olarak uzmanlaşabilirler.

Bölümün Sağladığı Olanaklar
Bölüm öğrencileri Geleneksel Türk Sanatları (Çini Tasarımı ve Onarımı, Halı,Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri, Hat Sanatı,Tezhip ASD.) ve Resim bölümlerinde çift anadal yapabilmektedirler.

Öğrencilerin ilgi alanlarını bulmalarına yardımcı olmak amacıyla Sanatsal Seramik Tasarımı ve Endüstriyel Seramik Tasarımı alanlarında da özel ilgi dersleri bulunmaktadır. İspanya,İtalya, Letonya ve Portekiz ile ERASMUS anlaşmaları bulunmaktadır; ve Kazakistan ile MEVLÂNA anlaşmaları vardır. Bölümün ayrıca FARABİ programı kapsamında Türkiye'deki çeşitli üniversitelerle anlaşmaları bulunmaktadır.

Akademik Personel
1 Profesör, 3 Doçent, 4 Öğretim Görevlisi, 2 Araştırma Görevlisi.

Kontenjan: 20
Öğrenim Süresi: 4 Yıl
Puan Türü: Özel Yetenek

 

Geleneksel Türk Sanatları
Bölüm, geleneksel sanatı içselleştiren, koruyan ve restore eden, geleneksel ve çağdaş unsurları kendi yorumlarıyla birleştiren, geçmiş değerleri günümüz kuşaklarına aktarabilen, yaratıcı çalışmalar tasarlayıp üreten, eski ve yeni geleneksel motifleri yorumlayarak özgün tasarımlar ortaya koyan bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Bölümde verilen eğitim büyük oranda uygulamaya dayalıdır. Derslerde farklı renk kombinasyonları içeren boyalar ve farklı kağıt türleri (yağlı kağıt, murakka vb.) gibi çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Tezhip, Çini Tasarımı ve Onarımı, Halı, Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri ve Hat Sanatı olmak üzere dört Anasanat dalından oluşmaktadır.
Bölümümüz mezunları kütüphanelerde, müzelerde, desen ve tasarım atölyelerinde ve fabrikalarda tasarımcı olarak çalışabilecekleri gibi, çini ve el yazmalarının restorasyonunda da restoratör olarak görev alabilmektedir.

Bölümün Sağladığı Olanaklar
İspanya, İtalya, Letonya ve Portekiz ile ERASMUS anlaşmaları bulunmaktadır; Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Makedonya, Pakistan ve Ürdün ile MEVLÂNA anlaşmaları vardır.  Bölümün ayrıca FARABİ programı kapsamında Türkiye'deki çeşitli üniversitelerle anlaşmaları bulunmaktadır.

Akademik Personel
1 Profesör, 2 Doçent, 1 Dr. Öğr. Üyesi, 5 Öğretim Görevlisi, 2 Araştırma Görevlisi.

Kontenjan: 30
Öğrenim Süresi: 4 Yıl
Puan Türü: Özel Yetenek

 

Görsel İletişim Tasarımı
Görsel kültürün ön plana çıktığı 21. yüzyılda görsellerin dilini etkin kullanan profesyonellere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Görsel iletişim tasarımı, iletişim sorunlarına görsel çözümler üretmeyi, çözüm önerileri tasarlamayı, sunum yöntemlerini, organizasyonunu ve analizini içeren entelektüel, teknik ve yaratıcı bir disiplindir. Bölüm, lisans eğitimi süresince görüntü, metin, içerik, mekan, hareket, zaman, ses ve etkileşim gibi çeşitli unsurları içeren bir programla yetkin görsel iletişim tasarımcıları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Bölümümüz mezunları özel veya kamu kurumlarında reklam, yayıncılık, fotoğraf, iki veya üç boyutlu görselleştirme, animasyon, yeni medya, televizyon ve sinema gibi iletişimin hemen her alanında söz sahibi olabilmekte ve kendilerine yer bulabilmektedirler. Lisansüstü eğitimlerine devam eden ve belirli kriterleri karşılayan mezunlarımız görsel iletişim tasarımı bölümlerinde akademik kariyerlerine devam edebilirler.

Bölümün Sağladığı Olanaklar
Bölüm öğrencileri Halkla İlişkiler ve Reklamcılık ile İletişim ve Tasarım Bölümlerinde çift anadal yapabilirler.

Öğrencilerin ilgi alanlarını bulmalarına yardımcı olmak amacıyla Film/Video, Fotoğraf, Grafik Tasarım ve Reklamcılık alanlarında da özel ilgi dersleri bulunmaktadır. İspanya, İtalya, Letonya, Portekiz ve Polonya ile ERASMUS anlaşmaları bulunmaktadır; Bosna Hersek, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya ve Ürdün ile MEVLÂNA anlaşmaları vardır.  Bölümün ayrıca FARABİ programı kapsamında Türkiye'deki çeşitli üniversitelerle anlaşmaları bulunmaktadır.

Akademik Personel
5 Doçent, 1 Dr. Öğr. Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi, 3 Araştırma Görevlisi.

Kontenjan: 60
Öğrenim Süresi: 4 Yıl
Puan Türü: Sözel

 

Mimari
Bölüm, günümüz uluslararası mimarlık ortamının koşullarına uygun, mimarlık disiplininin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip, mimari tasarım, denetim, yönetim ve koruma alanlarında yetkin, ileri araştırma becerisine sahip mimarlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Eğitim geçmişlerini uygulamaya koyarlar.

Öğrenim süresi boyunca teorik ve teknik bilgilerin sunulduğu stüdyo dersleri ile çevresini gözlemleyebilen, çevresinin sosyal, kültürel ve fiziksel koşullarına duyarlı mezunlar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Eleştirel düşünme ve yorumlama becerileriyle donatılmış bölümümüz mezunları, akademik kurumlarda, araştırma merkezlerinde veya ilgili devlet dairelerinde çalışabilirler.

Ayrıca kamu ve özel sektörün inşaat veya proje departmanlarında tasarımcı mimar, uygulayıcı veya kontrolör olarak da çalışabilirler. Ayrıca kendi mimarlık firmalarını da kurabilirler.

Bölümün Sağladığı Olanaklar
Bölüm öğrencileri Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve Makine Mühendisliği Bölümlerinde çift anadal yapabilirler.

Çekya, İtalya ve Sırbistan ile ERASMUS anlaşmaları, Azerbaycan, Kazakistan ve Malezya ile MEVLÂNA  anlaşmaları bulunmaktadır. Bölümün ayrıca FARABİ programı kapsamında Türkiye'deki çeşitli üniversitelerle anlaşmaları bulunmaktadır.

Akademik Personel
1 Profesör, 3 Doçent, 2 Dr. Öğr. Üyesi, 2 Öğretim Görevlisi, 15 Araştırma Görevlisi.
Kota: 80
Öğrenim Süresi: 4 Yıl
Puan Türü: Sayısal