Ana Sayfa
Duyurular
Hülya Düzenli’nin “dokun ve Bak/hayat Biri Olmadan Diğerinin Olmadığı Bir Yolculuktur…” Başlıklı Sergisi, 27 Kasım 2023, Pazartesi Günü Saat 12.00’de Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Sanat Galerisi’nde Açıldı!
Hülya Düzenli’nin “Dokun ve Bak/Hayat Biri Olmadan Diğerinin olmadığı Bir Yolculuktur…” Başlıklı Sergisi, 27 Kasım 2023, Pazartesi Günü Saat 12.00’de Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Sanat Galerisi’nde Açıldı!

Hülya Düzenli’nin “Dokun ve Bak/Hayat Biri Olmadan Diğerinin olmadığı Bir Yolculuktur…” Başlıklı Sergisi, 27 Kasım 2023, Pazartesi Günü Saat 12.00’de Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Sanat Galerisi’nde Açıldı!

Hülya Düzenli’nin “Dokun ve Bak/Hayat Biri Olmadan Diğerinin olmadığı Bir Yolculuktur…” başlıklı sergisi, 27 Kasım 2023, Pazartesi günü saat 12.00’de Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sanat Galerisi’nde açılmıştır.

Sakarya Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu tarafından yapılan açılışta, Sanat ve Tasarım Bölümü Dekanı Prof.Dr. Tahsin Turgay, Dekan yardımcıları Doç. Mesude Hülya Doğru, Doç. Dicle Öney, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Narbay, Geleneksel Türk sanatları Bölüm Başkanı Prof. Didem Atiş, Resim Bölüm Başkanı Doç. Onur Karaalioğlu, pek çok öğretim üyesi, Engelsiz Yaşam ve Destek Kordinatörü Doç.Dr. Cihan Selek Öz ve yardımcısı Arş. Gör. Huzeyfe Aydın, İstanbul ve başka illerden gelen sanatçılar, okulun mezunları, halen devam eden öğrencileri ve sanatseverler katılmıştır.

Dünya Engelliler günü nedeniyle gündeme gelen sergi Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan yardımcısı Doç. Mesude Hülya Doğru’nun girişimiyle ve kendisinin yönetiminde yapılmıştır.

Farklı ilklere sahip olan sergi hakkında sanatçı; “ 2016 yılında ‘Dokunarak Bakmak’ sergisiyle başlayan bir serüven Sakarya’da da devam ediyor. Körler için yaptığım Renk alfabesi çizgi ile rengin plastik ve psikolojik özelliklerinin örtüşmesiyle oluşmuştur. Benim için o günden beri renk ancak böyle ifade edilen bir olgudur ve apriyorik olarak edindiğimiz birçok bilginin değişmesi demektir: Giderek geliştirdiğim Körler İçin Renk Alfabesi görme ediminin göz değil parmak uçlarımızla da olabileceği üzerinden yola çıkılarak yapılmıştır. Renk ışıksız bir ortamda da algılanabilir mi? Sorusuna cevaptır. Yitirdiğimiz algı araçlarını yeniden kazanmamıza ilişkin bir uyarıdır. En önemlisi insanın insanla empati yaparak duyarlılıklarını geliştirebileceğine dair bir yaklaşımdır. Hayat biri olmadan diğerinin olmadığı bir yolculuktur. Bu yolculuğu umutlu, mutlu, deneyimsel ve zengin kılmak için alfabemiz genişleyebilir’ demektedir.

Görme engellilere gösterilen duyarlılığın bir ifadesi olmanın yanı sıra serginin düzenlemesinde de özel bir yaklaşım gösterilmiştir. Sergilenen eserlerin yanında bulunan açıklama levhalarında bulunan QR/karekod uygulaması ile de dikkatleri çekmektedir.

Sakarya Üniversitesi görme engelli bireylerle ilgili birimde görev yapan İbrahim Bingül tarafından gerçekleştirilen uygulama sanatçı tarafından yapılan seslendirme ile izleyiciyle özellikle görme engelli izleyici ile açıklamalı olarak buluşmaktadır.

Sergiyi gezenler – görme engelliler için belki de dünyada da ilk kez- her yapıtın yanında bulunan kod sayesinde açıklamayı dinleyebilmektedir. Çağdaş iletişim dili, Çağdaş sergileme ve çağdaş sanat anlayışının, insana duyarlı yaklaşım bilinciyle buluştuğu sergi ve sergileme, sanatseverler ve görme engelliler tarafından büyük bir ilgi ve memnuniyetle karşılanmıştır.    

Ressam Hülya Düzenli, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Anan Sanat Dalı, Adnan Çoker Atölyesi’nden yüksek mezundur.40 yılı aşkın süredir çeşitli sanat okullarında öğretim elemanı olarak çalışmış, yurt içi ve yurt dışında müzelerde canlı anlatımlar yapmış, iki yayın çıkarmış ve birçok sergiye küratörlük yapmıştır. Çeşitli sanat etkinlikleri düzenleyen, konferanslar veren Hülya Düzenli,  başta eşi ve çocukları olmak üzere birçok sanatçının bulunduğu geniş bir aileye sahiptir.

Sanatçının, Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinden fikir hakkını aldığı ‘Körler için Renk Alfabesi’ buluşu bulunmaktadır.

Halen online ve yüz yüze olarak, Hülya Düzenli Sanat Atölyesi’nde sanat tarihi, konsept yönetimi, resim ve portfolyo atölyeleri yönetmekte, sanat ve kültür gezileri yapmakta, çalıştaylar yönetmekte ve kişisel sanat çalışmalarına İstanbul’da devam etmektedir. 

10 Aralık 2023 tarihine kadar devam edeceği bilinen “Dur ve Bak” Sergisi yoğun ilgi nedeni ile, 17 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecektir.