6 Aralık 2023, Çarşamba günü saat 13.30 da Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Esentepe Kampüsü, Gizem Frit Anfisi’nde Hülya Düzenli’nin “Dokun ve Bak/Hayat Biri Olmadan Diğerinin Olmadığı Bir Yolculuktur…” başlıklı sergisi, kapsamında sanatçı “Benim Yol-culuğum” başlıklı bir konuşma yapmıştır.
Görseller eşliğinde yapılan konferansta sanatçı; ailesini, eğitimini, mizacını, sanatçı kimliğinin yanı sıra eğitimciliğini, yazılarını, küratoryel çalışmalarını anlatmıştır.
Hülya Düzenli yolculuğunun başından itibaren kendisini etkileyen olguları ve yansımaları olan üretimlerini içerik ve plastik dil olarak ele alışını zaman dizin içinde sunmuştur. Farklı duyarlılıklar gösterdiğini farklı malzeme ve teknikler kullandığını ve multi disipliner bakış açısını ortaya koymuştur.
Ayrıca üniversitenin sergi salonunda halen devam eden sergisinde yer alan yapıtlarında da görülüp dokunulabilen işlerini özellikle kendisine ait bir buluş olan ve Türkiye ve Avrupa Birliği fikir hakkını aldığı Körler İçin Renk Alfabesi’nin nasıl ortaya çıktığı bilgisini paylaşmıştır.
Bu buluşa ve sanatçı davranışına yansıyan olguyla ilgili olarak Sakarya Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan yardımcısı Doç. Mesude Hülya Doğru’nun desteği ve Sakarya Üniversitesi görme engelli bireylerle ilgili birimde görev yapan İbrahim Bingül tarafından önerilerek yapılan, sanatçının kendi seslendirmesi ile uygulanan her yapıta ait QR/karekod kodlu anlatım uygulaması tekrar gündeme getirilmiştir. Buna bağlı olarak konferansı takiben görme engelli bireylerle sergi alanı içinde bu yenilikçi ve çağdaş uygulama tekrar deneyimlenmiş sanatçı ile birlikte değerlendirilmiştir.
Çağdaş iletişim dili, Çağdaş sergileme ve çağdaş sanat anlayışının, insana duyarlı yaklaşım bilinciyle buluştuğu sergi ve sergileme, konferans fotoğraf ve video olarak kayıt altına alınmış, hocalar, sanatçılar ve öğrencilerden oluşan bir kitleye sunulmuş, görme engelliler tarafından büyük bir ilgi ve memnuniyetle karşılanmıştır.